The “Alert Me” button is not visible on the ribbon in SharePoint

When I tried to install and configure SharePoint Foundation 2013, next create a new custom list I noticed that the “Alert Me” button is not visible on the ribbon !!

Alertsnotinvisible

Cause:

This issue might occur If

  • The alerts was disabled on web application.
  • Outgoing Mail setting was not configured in the server farm.

Solution:

First, I thought that this functionality was removed from SharePoint Foundation 2013, but it is still there thence I checked the Alerts setting on web application by doing the following

  • Go to Central Administration > Application Management.

managewebapplication

  • Select your web application > General Settings.

General Settings

  • Beside Alerts > Check the On option was checked.

alert settings in web application

If the issue still persists, you will need to configure the Outgoing Mail settings in the server farm by doing the following:

  • Go to Central Administration > System Settings > Configure outgoing e-mail settings

Outgoing e-mail

  • Click Configure outgoing e-mail settings > Add SMTP Server IP,From and reply address > Ok

Configure Outgoing e-mail

  • Go back to ribbon list where the Alert Me should be now visible.

AlertsVisible

Enjoy 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s