An error occurred while trying to load a required component. Please ensure that the following prerequisite component is installed: Microsoft Exchange WebServices

I have been developed a SharePoint solution via Visual Studio Community 2013 and Office Developer Tools for Visual Studio Community 2013, when I tried to deploy it, I got the following error:

An error occurred while trying to load a required component. Please ensure that the following prerequisite component is installed: Microsoft Exchange WebServices

Microsoft Exhanage Webservices

I tried to deploy the SharePoint solution again. but unfortunately, I got another error:

predeploymentcommand error

Cause:

Microsoft Exchange Web Services was not installed or it hasn’t been installed correctly.

Solution:

First, Check if the Microsoft Exchange Web Services was installed or not ? through,

  • Control Panel > Program and Features > Search for Microsoft Exchange Web Services.

*In the case of the Microsoft Exchange Web Services was not installed.

  • Download Microsoft Exchange Web Services from here.
  • Click Download and check the 64x as shown below:

Download Microsoft Exhanage Webservices

  • Run Command Prompt as administrator.

Run CMD As Administrator

  • Navigate to the downloaded file location (In my case, it’s C:\ drive).
  •  Run the following command:
EwsManagedApi32.msi addlocal="ExchangeWebServicesApi_Feature,ExchangeWebServicesApi_Gac"

Install Microsoft Exhanage Webservices 0

  • The installation wizard should now be started, Click Next to continue.

Install Microsoft Exhanage Webservices 1

  • Check I accept then Next.

Install Microsoft Exhanage Webservices 2

Install Microsoft Exhanage Webservices 3

Install Microsoft Exhanage Webservices 4

Install Microsoft Exhanage Webservices 5

  • Restart Visual Studio then open it again, try to deploy the SharePoint solution that should now be deployed successfully.

deployed successfully.png

**In the case of the Microsoft Exchange Web Services is installed.

  • Try to uninstall it from Control Panel > Program and Features then follow the above mentioned steps.

Enjoy 🙂

Advertisements

5 thoughts on “An error occurred while trying to load a required component. Please ensure that the following prerequisite component is installed: Microsoft Exchange WebServices

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s